Monday 20 July 2009

lihtne, aga hea

ma olen selliseid kooke, nagu pildil näha (või miskipärast mitte eriti hästi näha), nüüdseks juba üle aasta teha vorpinud nii korra kuus vähemalt. enamasti teen neid ploomi- või viigimarjamoosi ja kreeka pähklitega. tänane tuli õunte ja rabarberiga. iga kord kui järjekordse koogi olen valmis teinud ja Luca sellest esimese tüki on ära söönud, tuleb ta lagedale teemaga, et me ikka peaksime neid kuskile kohvikusse müüma hakkama. ma vastan iga kord, et hakkan neid kunagi müüma meie oma raamatupoe kohvikus...
ühesõnaga, hea lihtne, aga väga maitsev kook Luca ema retseptiraamatust. proovige, võib-olla meeldib teile ka.

Giovanna crostata
200 g jahu
100 g tuhksuhrkut
100 g võid
1 terve muna ja 1 muna kollane
pool kauna vanilje seemneid
8 g pärmipulbrit
poole sidruni riivitud koor
natuke soola

Sõelu lauale hunnikusse jahu ja selle peale tuhksuhkur. Raputa peale riivitud sidruni koor, vanilje seemned ja natuke soola. Tee hunniku keskele auk ja pane sellesse terve muna ja muna kollane. Hunniku äärtele pane või tükid. Riputa jahu välimisele äärele pärmipulber. Pudista kõik ained omavahel kokku, liikudes seestpoolt väljapoole. Sõtku taigent ainult nii kaua, kuni sellest tuleb mõnus elastne mass, siis vormi palliks ja pane kile sees vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
Valmista koogi kate. Sellel koogi jaoks, mis pildil, sulatasin või ja suhkru, lisasin sellele tükeldatud õunad ja rabarberi, lisasin natuke kaneeli ja lasin 10 minutit madalal tulel podiseda. Siis sõelusin vedeliku välja ja jätsin õuna- ja rabarberitükid koogi katteks.
Võta taigen külmkapist, jäta väike osa taignast järele, kui tahad koogi taignaribadega kaunistada, suurem osa rulli lahti. Määri lahtikäiv koogivorm võiga ja riputa üle jahuga. Suru taigen vormi põhja ja äärtele. Pane sellele kate. Kaunista tort taigna ribadega. Suru koogi ääred jahuse kahvliga üle, pöörates erilist tähelepanu sellele, et pealepandud ribad servadega korralikult kokku saaksid surutud. Määri taigna ribad ja koogi ääred munavalgega. Pane kook 20 minutiks eelkuumutatud ahju (180 kraadi).

ja jääbki vaid üle nautida. mulle meeldivad need crostatad külmalt, aga see õunte oma oli soojalt vanilje jäätisega ka päris hõrk.

Thursday 16 July 2009

pilt pisut selgem

meie eluke siin punase draakoni maa pealinnas hakab pisut selgemat kuju võtma. paistab, et jääme ikka veel mõneks aastaks siia. Luca jätkab oma doktorantuuri ja mina peaksin alustama septembrist tööd teadurina Cardiffi Ülikooli alla kuuluvas Wales Cancer Trial Unit'is. hakkan uurima seda, kuidas vähki põdevad inimesed ravi ja haigusega kohanevad ja mida kogu see kogemus nende jaoks tähendab. alustan esialgu poole kohaga, mis peaks jätma mulle aega ka oma artiklite kirjutamiseks ja võib-olla ka Avatud Ülikoolis väikese õpetamistööga tegelemiseks. see plaan võib küll ka muutuda, sest lähen juuli lõpus Cardiffi Ülikooli School of Social Science'isse veel ühele (viimasele!) intervjuule. kui nad peaksid mulle ka seal poolt kohta pakkuma, siis saab minust väga tiheda graafikuga, mitme erineva projekti heaks töötav teadustöötaja...
nii et korteriost Cardiffis on taas vägagi oluliselt päeakorda kerkinud. ja kuidagi tundub, et selles osas on asjad korraga liigagi kiiresti liikuma hakanud.
siiski, ma igaks juhuks veel väga ei mõtle, kuidas meie elu täpselt septembrist alates välja hakkab nägema, sest kõik senised katsed mingi tulevikupilt luua on ebaõnnestunud. aga väljavaade, et ma ei pea enam kolmel päeval nädalas tõusma kell 6 hommikul, et siis õhtul kella 8 paiku koju jõuda, olles veetnud 3 tundi oma päevast rongis, on päris ahvatlev...

Friday 10 July 2009

suur AITÄH!!!!

enne, kui te ürbikandmise ürituse reportaazi loete, tahan ma kõigile teile, kellel see päev meeles oli, öelda suure AITÄH!
teie kaardid ja kingid on mul kõik kaminaäärel reas (ega meil kaminat pole, ainult äär) ja meenutavad mulle iga päev, kui suure õnnega ma koos olen, et olen leidnud endale nii suurepärased sõbrad. AITÄH!!!

ülevaade ürbikandmise üritusest


ürbikandmise ürituse taustaks siis nii palju, et minu vanemad, Luca vanemad ja Monika oma perega olid selleks puhuks meile külla tulnud. Monika oma kolme poisiga ööbis meie juures ja kõik vanemad seadsid end sisse meie maja kõrval olevas B&B-s. kõik hommikusöögid ja enamus õhtusööke toimusid meie väikeses kahe-toalises korteris ja seega meenutas kogu olemine konstantset kaost ja keelte baabelit. terve nädal oli siin ka tavapäratult kuum ilm, nii et meie korteri uks oli kogu aeg lahti, et pisutki õhku kuskilt majapidamisse laekuks. ja mingid puud (pärnad vist) olid otsustanud kogu tänava mingit vastikut puru täis ajada, nii et minu peamine mälestus eelmisest nädalast on seotud ebaõnnestumisele määratud katsega seda puru meie põrandakattelt kätte saada (vahemärkusena, kui keegi kunagi peaks tahtma endale põrandale mistrat panna, siis vältige tumedaid toone, sest neilt on iga puru näha)... kaks korda päevas tolmuimejaga ringi käia oli suurepärane challenge minusugusele perfektsionistile!!!!

aga ürbikandmise päev ise algas vist millalgi 7 paiku. kella 10ks oli kogu seltskond end kohvi, küpsiste ja võileibadega kosutanud, neli nimest käinud meie juures dushi all, Luca käinud rendiauto järel, mina triikinud ära mõned komplektid peoriideid ja ka oma juuksed ja 10.10 startisimegi Cardiffist Bathi poole. kiirteele jõudes sai selgeks, et oleksime pidanud startima pool tundi varem, aga mis teha. kui me siis 11.30 Bathi jõudsime oli minul täpselt 15 minutit aega, et kätte saada oma ürp ja külaliste piletid. mis seal ikka, 10 minutit jooksu konstakingadel, valge pluusi ja muidu üleslöödud olemisega 30-kraadises niiskes kuumuses ja ürp ja piletid ongi käes. enne kui teised kabeli juurde jõudsid, said mõned turistid minust juba usinasti pilti teha, sest mu ürp ja müts tõmbasid oluliselt rohkem tähelepanu kui bakalaureuste ja magistrite omad, kes ka samal ajal lõpetasid. mida turistid ei teadnud oli see, et minu ürp oli täisvillane, samas kui teiste omad paistsid olevat meeldivast siidiriidest, ja seega oli päikese käes seismine ja piltidel poseerimine üsna ebameeldiv kogemus.

kuidagi jõudsime me kõik ka kella 12ks kabelisse ja istusime maha. mina siis jahtuma, sest selle ürbi all oli mu valge pluus täitsa läbi märg, ning mu linased püksid kortsus ja naha külge kinni kleepunud. tseremoonia oli väga ilus. preester luges alguses palve ja siis kantsler rääkis, kui hästi ülikoolil läheb. Luca pärast ütles mulle, et ta tahtis kangesti selle jutu peale püsti tõusta ja küsida, et kuidas see kõik viimase aja koondamiste ja varaste pensionile saatmistega kokku läheb, aga suutis end siiski taltsutada. meile välja jagatud juhtnööridest olin ma lugenud, et doktoritele pannakse kraadi kätteandmisel mingisuguse ülikooli reliikviaga kergelt vastu pead. kui ma siis nägin professorite protsessiooni eesotsas mingit vanameest suure haralise hõbedase nuiaga, tundus asi hetkeks ebameelivat suunda võtvat. õnneks kantsler seda nuia siiski ei kasutanud, vaid valis targu selleks puhuks mingi musta lapaka...

noh ja siis oligi asi läbi. jõime kuskil pubis klaasi veini ja siis seadsime sammud autode poole, et osakonda maasikate ja vahuveini vastuvõtule minna. kuna mina pidin oma ürbi tagasi viima, siis jõudis meie auto sinna vastuvõtule nii hilja, et kõik maasikad olid juba otsas.
noh ja kui siis vastuvõtt ka läbi sai ja campus oli ka läbi tuiatud, asusime teele restorani poole. see oli vist päeva kõige keerulisem ettevõtmine, sest selleks, et jõuda restorani, mis oli campusest 10 minuti kaugusel läks meil vist ligi 1,5 tundi. Bathis on nimelt väga palju erinevaid tänavaid, mis kõik kannavad nime Church Lane, ja seega käis selle Monkton Combe'i linnaosas paikneva Church Lane'i ülesleidmine üle jõu mulle, kes ma olin juhtnöörid netist välja laskunud, ja ka Indreku navigaatorile. peale ligi 1,5 tunnist ringi sõitmist jõudsime me siiski lõpuks sinna in-the-middle-of-nowhere asuvasse restorani kohale. aga vähemalt toit oli seda otsimist ja ringi tiirutamist väärt!

tagasitee läks muidu viperusteta, kui välja arvata see väike asjaolu, et kiirtee oli kinni ja pidime üle silla saamiseks tegema nii 30-minutise ümbersõidu. Luca ja Indrek, kes nii tulles kui minnes roolis olid, olid selle üle muidugi väga õnnelikud...

noh ja järgmisel päeval pidin mina üles ärkama kell 5, et taas ülikooli minna ja olla kindel, et doktorantide konverents, mida ma sel aastal korraldasin, ikka sujuks. ja pealelõuna kulus Luca isa sünnipäeva koogi ja õhtusöögi valmistamisele. aga see ei puutu enam ürbikandmise üritusse...