Monday 20 July 2009

lihtne, aga hea

ma olen selliseid kooke, nagu pildil näha (või miskipärast mitte eriti hästi näha), nüüdseks juba üle aasta teha vorpinud nii korra kuus vähemalt. enamasti teen neid ploomi- või viigimarjamoosi ja kreeka pähklitega. tänane tuli õunte ja rabarberiga. iga kord kui järjekordse koogi olen valmis teinud ja Luca sellest esimese tüki on ära söönud, tuleb ta lagedale teemaga, et me ikka peaksime neid kuskile kohvikusse müüma hakkama. ma vastan iga kord, et hakkan neid kunagi müüma meie oma raamatupoe kohvikus...
ühesõnaga, hea lihtne, aga väga maitsev kook Luca ema retseptiraamatust. proovige, võib-olla meeldib teile ka.

Giovanna crostata
200 g jahu
100 g tuhksuhrkut
100 g võid
1 terve muna ja 1 muna kollane
pool kauna vanilje seemneid
8 g pärmipulbrit
poole sidruni riivitud koor
natuke soola

Sõelu lauale hunnikusse jahu ja selle peale tuhksuhkur. Raputa peale riivitud sidruni koor, vanilje seemned ja natuke soola. Tee hunniku keskele auk ja pane sellesse terve muna ja muna kollane. Hunniku äärtele pane või tükid. Riputa jahu välimisele äärele pärmipulber. Pudista kõik ained omavahel kokku, liikudes seestpoolt väljapoole. Sõtku taigent ainult nii kaua, kuni sellest tuleb mõnus elastne mass, siis vormi palliks ja pane kile sees vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
Valmista koogi kate. Sellel koogi jaoks, mis pildil, sulatasin või ja suhkru, lisasin sellele tükeldatud õunad ja rabarberi, lisasin natuke kaneeli ja lasin 10 minutit madalal tulel podiseda. Siis sõelusin vedeliku välja ja jätsin õuna- ja rabarberitükid koogi katteks.
Võta taigen külmkapist, jäta väike osa taignast järele, kui tahad koogi taignaribadega kaunistada, suurem osa rulli lahti. Määri lahtikäiv koogivorm võiga ja riputa üle jahuga. Suru taigen vormi põhja ja äärtele. Pane sellele kate. Kaunista tort taigna ribadega. Suru koogi ääred jahuse kahvliga üle, pöörates erilist tähelepanu sellele, et pealepandud ribad servadega korralikult kokku saaksid surutud. Määri taigna ribad ja koogi ääred munavalgega. Pane kook 20 minutiks eelkuumutatud ahju (180 kraadi).

ja jääbki vaid üle nautida. mulle meeldivad need crostatad külmalt, aga see õunte oma oli soojalt vanilje jäätisega ka päris hõrk.

8 comments:

  1. Oi Mann, kas sinul tuleb KA kunagi oma raamatupoe-kohvik? Minul sama plaan :)))

    ReplyDelete
  2. Oi vaatan, et Mai on ka selline unetu nagu minagi - eile öösel sai samuti arvuti suletud nii kl 1 paiku öösel, mil lõpetasin parajasti ka oma elu esimese vaarikamoosikeetmise. Aga pilt on väga hõrk nagu ka kook ise kirjapandule tuginedes - lihtne ja hea. Väärib äraproovimist! Nagu ka muide raamat Tuule vari. Olen juba pikemat aega tahtnud, Mann, sind tänada selle eest, et sinu soovitus mulle selle raamatu meelde tõi koduselt riiulilt. Ning seetõttu Käbi 3-päeva palavik peale jaanipäeva üheks viimaste aastate meeldivaimaks lugemiselamuseks kujunes.

    ReplyDelete
  3. no ma ei tea, mulle meeldivad raamatud ja mulle meeldib neid sirvides kohvi juua ja kooki mekkida, nii et loogiline jareldus on raamatupood kohvikuga. aga kui see kunagi teoks saab, siis peab sellest saama raamatuid armastavate inimeste raamatupood, mitte selline suur 'koik muugiks' raamatupood. neid viimaseid on siin igal nurgal ja enamikus neist on kas starbucksi voi costa kohvik, mis muuvad kohutavalt halba kohvi.
    Bath'is kull on uks selline imearmas alternatiivne raamatupood: 'Mr. B.'s Emporium of Reading Delights'. eriti tore on nende lasteraamatute nurk. aga kohvikut neil kahjuks pole.

    ReplyDelete
  4. Oi, Rika, mul on nii hea meel, et 'Tuule vari' sulle meeldis. Ma lugesin seda oma esimesel aastal siin Suurbritannias ja ta on siiamaani jaanud uheks mu lemmikuks. Ega ma vaga ei maletagi, millal ma enne voi eriti parast seda olen lugenud raamatut, mida on nii raske kaest ara panna. Koik need viimaste aastate auhinnaraamatud, mida ma siin ikka uritan labi lugeda, tunduvad nii punnitatud ja postmodernsed, et minu vanamoodne suhe raamatute ja lugemisega ei taha nendega kuidagi haakuda.

    ReplyDelete
  5. Mina ka alles äsja lugesin seda Tuule varju ja nautisin täiega. Tõesti väärt teos.
    Ja kas see raamatupood saab olema natuke nagu sellest "You've got mail" filmist, eks? Muidugi väikese kohvinurgaga ikka :-) A ärme siis päris kõrvuti neid tee!
    p.s. kellaajad on kuidagi imelikud, mingi muu tsoon (väismaa värk noh) - mina alles täna kallil tööajal kirjutasin selle oma kommentaari (mis ei tähendaks, et ma öösel väga unetu poleks olnud, aga sellest ja selle põhjustest mõni teine kord ;))

    ReplyDelete
  6. Ma olen ka marganud, et kellaajad on kuidagi imelikud, aga pole viitsinud hakata kuskilt settingutest otsima, et kus ja mida ma peaksin muutma. Aga argem laskem end sellistest pisiasjast hairida.

    Mai, sinu oiste ulevalolemiste pohjustest tahaks nuud kull kohe pikemalt kuulda...

    [vabandust, et ma jatkuvalt tapitahetult kirjutan]

    ReplyDelete
  7. Kas see on seesama crostata, mida Sa eelmisel suvel maal ka tegid, ainult teise kattega?
    Ja Intsu reisi kuupäevad on 24.09 - 3.10, olen vist unustanud teada anda. Nii, et te vist ikka kohtate teda ka :)

    ReplyDelete
  8. täpselt seesama crostata ainult õunte ja rabarberiga.

    Intsu õnnestub meil siis ainult ühel päeval näha. jube kahju :(. ma oleks pidanud enne küsima, aga mul läks täiesti meelest, et tal see reis just sellel perioodil plaanis on. aga vähemalt viimasel õhtul saame kõik koos välja sööma minna, seekord äkki troikasse...

    ReplyDelete